World Hepatatis Day

• World Hepatatis Day
World Hepatatis Day

Maanta oo ah 26-ka Juun, waa maalin weyn oo ku suntan taariikhda qaaliga ah ee dalkeena Soomaaliya. Maalinkan wuxuu astaan u yahay xorriyaddii ugu horreysay ee gobollada Waqooyi ee Soomaaliya ay ka heleen gumeystihii, sanadkii 1960-kii. Waa maalin xusuus iyo sharaf leh oo ay tahay inaan si wadajir ah u xusno.

v

Hepatitis-ka waa cudur halis ah oo malaayiin qof saameeya dunida oo dhan. Qaar ka mid ah noocyada hepatitis-ka sida Hepatitis B iyo C waxay sababi karaan dhibaatooyin culus oo caafimaad sida beerka oo ay ku dhacdo xanuun ama kansar. Sidaas darteed, wacyigelinta iyo tallaabooyinka lagu yareynayo .

Mawduucyada: Sanad walba, WHO waxay doorataa mawduuc si loogu dabaaldego Maalinta Caalamiga ah ee Hepatitis, taas oo caadi ahaan la xidhiidha halganka lagu yareynayo hepatitis iyo taageerada dadka qaba cudurkan. Mawduucyadaas waxaa ka mid noqon kara: Helitaanka Caafimaadka: Dhiirigelinta in dadka oo dhan ay helaan baaritaanada iyo daaweynta hepatitis. Ka Hortagga Faafidda: Wacyigelinta iyo ka hortagga hababka faafidda hepatitis-ka sida tallaalada iyo nadaafadda. Taageerada Dadka Qaba: In la taageero dadka qaba hepatitis iyo in la yareeyo takoorida ay la kulmaan. Hawlaha: Maalinta Caalamiga ah ee Hepatitis, waxaa adduunka oo dhan lagu qabtaa hawlo kala duwan oo ay ka mid yihiin: Ololayaasha Wacyigelinta: Barnaamijyo wacyigelin ah oo lagu barayo bulshada ku saabsan hepatitis iyo hababka ka hortagga. Baaritaano Bilaash ah: In la qabto baaritaano bilaash ah si loo ogaado loona daweeyo hepatitis. Aqoon-isweydaarsiyo iyo Siminaaro: Kulamo waxbarasho oo ku saabsan hepatitis iyo hababka lagu maareeyo cudurkan. Bandhigyo Bulsho: Hawlo ay ka mid yihiin socodka wacyigelinta, bandhigyada caafimaadka, iyo tartamada. Saameynta: Maalinta Caalamiga ah ee Hepatitis waxay door muhiim ah ka ciyaartaa kor u qaadista wacyiga, taageerada dadka qaba cudurkan, iyo horumarinta siyaasadaha caafimaadka ee looga hortago hepatitis. Waxay sidoo kale dhiirigelisaa bulshada iyo dowladaha inay qaadaan tallaabooyin wax ku ool ah oo lagu yareynayo faafidda cudurkan. Ka Qayb Qaado: Waxaad ka qayb qaadan kartaa Maalinta Caalamiga ah ee Hepatitis adigoo: Wacyigelin Sameeya: Baro bulshada ku saabsan hepatitis adigoo adeegsanaya baraha bulshada iyo kulamada bulshada. Ololeyaal Abaabula: Qabso hawlo wacyigelin ah oo bulshada lagu barayo hababka ka hortagga hepatitis. Taageer Siyaasadaha Caafimaadka: Taageer barnaamijyada iyo siyaasadaha lagu horumarinayo caafimaadka iyo yareynta hepatitis. Iska Ilaali Naftaada: Qaado tallaalada lagama maarmaanka ah iyo ka hortagga faafidda hepatitis adiga iyo qoyskaaga.